Montera gardinstång – Ett lagom mått!

Ett vanligt mått är att montera gardinstångshållaren till gardinstången 10 cm ovanför och 10 cm ut från fönstret. Vill du ge känslan av högre takhöjd monterar du gardinstångshållarna 20 cm ovanför fönstret. Ungefär där kryssen är placerade på skissen ovan. Prova dig fram! Beroende på vart du väljer att montera gardinstången uppnår du olika effekter.

Fönsterillusion

A = normal gardinupphängning
B = bredare gardinupphängning
C = bredare och högre gardinupphängning

Har du ett litet fönster som du gärna vill ska kännas större hänger du gardinerna sidan om fönstret. Då känns fönstret bredare och gardinerna tar inte upp ljusinsläppet. Har du tvärtom ett fönster som känns för stort låter du gardinerna hänga en bit in över fönstret och låter på så sätt gardinen skala av fönstret.

A = normal gardinupphängning

B = bredare gardinupphängning

C = bredare och högre gardinupphängning

Montera gardinstång vid terrassdörr

På sommaren när dörren kanske står öppen mycket av dagen, är det praktiskt att ha en gardin som du kan skjuta över på den andra sidan av dörröppningen. Ett tips är då att låta gardinstången gå ut lite på sidorna. På så sätt hänger gardinen inte i vägen för förbipasserande samtidigt som den inte fladdrar i vinden lika lätt.

Små fönster, smala gardinstänger

Vilken tjocklek du ska välja på din gardinstång är en smaksak, men smala gardinstänger brukar passa bättre till mindre fönster.

Breda fönster

Har du breda fönster kan du skarva ihop flera gardinstänger. Reglerbara gardinstänger passar nämligen i varandra och på så sätt kan du bygga på bredden. Du kan också använda en skarvdel som skarvar gardinstängerna. En fördel med denna skarvdel är att den är böjbar och därför utmärkt i hörn. Tänk på att ju bredare gardinstång du har, desto fler hållare behövs för att ge jämn belastning.

Reglerbara gardinstångshållare – En bit ut!

Har du en fönsterbräda eller fönsterhandtag som sticker ut, justerar du enkelt väggavståndet på Kirsch reglerbara gardinstångshållare, mellan 10-15 cm. Resultatet är att gardinen kommer en bit ut från väggen och får ett vackrare fritt fall.