Så här mäter du för att få rätt mått på din gardinstång eller gardinskena

Utgå från ditt fönster. Mät bredden och lägg till 15 cm på respektive sida. Exempel: är ditt fönster 100 cm behöver du en gardinstång som är 130 cm.

Vill du att fönstret skall upplevas större lägger du till ytterligare 15 cm på respektive sida så att gardinen hänger på väggen istället för en bit in på fönstret. Exempel: till ett 100 cm brett fönster behöver du då en gardinstång som är 160 cm.

Detsamma gäller för en gardinskena, förutsatt att du inte önskar den monterad i tak.

Takmonterad gardinskena

För att få rätt mått på en takmonterad gardinskena, rekommenderar vi att du utgår från hur rummet ser ut. Har du t.ex. plats bredvid fönstret och vill ha gardinen ”parkerad” där, när den inte är fördragen, så se till att du har tillräckligt med gardinskena på den sidan. Eftersom skenan belastas lite extra här, hjälp gärna upp den med ett extra takfäste.

Under Så här monterar du hittar du fler monteringstips som kan vara till nytta!

Så här mäter du för att få rätt mått på din solavskärmningsprodukt

Det finns några viktiga saker att tänka på när du ska mäta dina fönster för att köpa rätt mått på solavskärmningsprodukt. Det första du ska tänka på är hur ditt fönster öppnas och om det har några utstickande handtag eller liknande – detta kan avgöra vart du ska placera din produkt och därmed vilket mått du ska ta av: tak, vägg eller nisch.

Att tänka på vid nischmontering

Vid nischmontering är det här med måttagning extra viktigt eftersom produktens yta är begränsad. I dessa fall rekommenderar vi att du tar tre mått på ditt fönster; upptill, nertill och på mitten – eftersom fönstrets nischmått kan variera. Det är fönstrets minsta mått som bestämmer vilken produktbredd du ska ha. Se skiss.

Vävbredd kontra fönstrets bredd

Funderar du på en rullgardin till ditt fönster, bör du känna till att produktens totala mått som står angivet på förpackningen inte är rullgardinens vävmått. Vävmåttet är nämligen 4 cm mindre än det totala måttet – detta så att väven kan rulla obehindrat på rullgardinsröret.

På övriga solavskärmningsprodukter som t.ex. persienner och plisségardiner håller väv/lameller samma bredd som produktens över- och underlist.