Sy gardin med knytband

 1. Klipp ut en mall i mönsterpapper till dina knytband. Nåla fast mallen på tyget och klipp ut så många knytband som du vill ha. Antal knytband beror på gardinens bredd; till en 110 cm bred gardin är det lagom med 7 knytband och till en 140 cm bred gardin är det lagom med 9 knytband. Ett lagom mått att klippa ut knytbanden efter är 50 x 7 cm.
 2. Bestäm därefter gardinens färdiga höjd* och lägg till 10 cm för topp- och bottenfåll (4 + 6 cm). Mät och klipp.
 3. Klipp ytterligare en 6 cm hög tygremsa, som ska vara 2 cm bredare än gardinens färdiga bredd*.
 4. Sicksacka alla klippta kanter.

Sy knytbanden

 1. Vik knytbandets långsida på mitten, rätsida mot rätsida, och nåla.
 2. Sy ihop långsidan med raksöm, en halv centimeter in från kanten.
 3. Vänd ut och in på knytbandet så att sömmen döljs (ett trick är att ha en sticka eller annat långt smalt föremål till hjälp).
 4. Pressa.
 5. Vik in en halv centimeter av knytbandets ändar och sy en raksöm över kortsidan. Gör likadant på övriga knytband.

Tips! Använd ett följsamt tyg till knytbanden, det ger finare knutor.

Sy knytbanden på gardinen

 1. Har du inte sicksackat gardinens tillklippta kanter så gör det. Behöver du fålla gardinens sidor så gör det först.
 2. Vik därefter bak 4 cm av toppenfållen, nåla och pressa. När du har pressat och fått en tydlig vikning kan du ta bort nålarna.
 3. Ta den 6 cm höga tygremsan och vik in 1 cm av remsans alla kanter, även sidokanter, genom att nåla och sen pressa. När du har pressat och fått en tydlig vikning kan du ta bort nålarna.
 4. Nu ska du nåla fast knytbanden på gardinen. Detta gör du enklast genom att lägga ut gardinen plant med avigsidan och den 4 cm nedvikta toppenfållen mot dig.
 1. Vik knytbanden på mitten så att banden blir lika långa. Mät ut vart du ska ha dina knytband så att du får ett jämnt avstånd mellan dem. Placera knytbanden med viket på tyget så att du ovanför tyget har knytbandets lösa tåtar. När du försäkrat dig att du har jämnt avstånd mellan knytbanden så säkra dem med en tillfällig knappnål. Lagom är att nåla fast 2 cm av knytbandets längd på tyget så att du har ca 23 cm band att knyta med ovanför tyget.
 2. Därefter tar du den smala tygremsan med 1 cm invik och lägger över gardinens toppfåll och utplacerade knytband, med rätsidan mot dig och inviken mot gardinen. Gardinens invikta fåll och gardinremsans översta invikta fåll skall ligga kant i kant. Nåla både uppe och nere längs med hela smala remsan.
 3. Den tillfälliga nålen som du satt fast knytbanden med flyttar du och sätter på remsan istället, så att både remsa och knytband hålls på plats.
 4. Därefter syr du en raksöm en halv centimeter in från remsans fyra kanter. Du är nu klar med gardinens ovankant.
 5. Kvar är gardinens bottenfåll, läs mer om hur du enklast syr den under FÅLL.

Förklaringar

* färdig bredd = den bredd du vill att din gardin ska ha när du är klar
* färdig höjd = den höjd du vill att din gardin ska ha när du är klar

Tillbaka