Sy en gardin med hällor

 1. Klipp ut en mall i mönsterpapper till dina hällor. Nåla fast mallen på tyget och klipp ut så många hällor som du vill ha. Antal hällor beror på gardinens bredd; till en 110 cm bred gardin är det lagom med 7 hällor och till en 140 cm bred gardin är det lagom med 9 hällor. Du väljer själv hur långa och breda dina hällor skall vara, men ett lagom mått är klippa ut dem i måttet 20 x 10 cm.
 2. Bestäm därefter gardinens färdiga höjd* och lägg till 10 cm för topp- och bottenfåll (4 + 6 cm). Mät och klipp.
 3. Klipp ytterligare en 6 cm hög tygremsa, som ska vara 2 cm bredare än gardinens färdiga bredd*.
 4. Sicksacka alla klippta kanter.

Sy hällor

 1. Vik hällans långsida på mitten, rätsida mot rätsida, och nåla.
 2. Sy ihop långsidan med raksöm, en halv centimeter in från kanten.
 3. Vänd ut och in på hällan så att sömmen döljs. Pressa hällan. Gör likadant på övriga hällor.

Sy hällorna på gardinen

 1. Har du inte sicksackat gardinens tillklippta kanter så gör det. Behöver du fålla gardinens sidor så gör det först. Hur du gör detta enklast läser du mer om under FÅLL.
 2. Vik därefter bak 4 cm av toppenfållen, nåla och pressa. När du har pressat och fått en tydlig vikning kan du ta bort nålarna.
 3. Ta den 6 cm höga tygremsan och vik in 1 cm av remsans alla kanter, även sidokanter, genom att nåla och sen pressa. När du har pressat och fått en tydlig vikning kan du ta bort nålarna.
 4. Nu ska du nåla fast hällorna på gardinen. Detta gör du enklast genom att lägga ut gardinen plant med avigsidan och den 4 cm nedvikta toppenfållen mot dig.
 5. Vik hällorna på mitten så att öglorna formas. Mät ut vart du ska ha dina hällor så att du får ett jämnt avstånd mellan dem. När du försäkrat dig att du har jämnt avstånd mellan dem så säkra dem med en tillfällig knappnål. Lagom är att nåla fast 2 cm av hällans längd på tyget, så att du har 8 cm ögla kvar ovanför tyget.
 6. Därefter tar du den smala tygremsan med 1 cm invik och lägger över gardinens toppfåll och utplacerade hällor, med rätsidan mot dig och inviken mot gardinen. Gardinens invikta fåll och gardinremsans översta invikta fåll skall ligga kant i kant. Nåla både uppe och nere längs med hela smala remsan.
 7. Den tillfälliga nålen du satt fast hällorna med flyttar du och sätter på remsan istället, så att både remsa och häll hålls på plats.
 8. Därefter syr du en raksöm en halv centimeter in från remsans fyra kanter. Du är nu klar med gardinens ovankant.
 9. Kvar är gardinens bottenfåll, läs mer om hur du enklast syr den under FÅLL.

Förklaringar

* färdig bredd = den bredd du vill att din gardin ska ha när du är klar
* färdig höjd = den höjd du vill att din gardin ska ha när du är klar.