Back to school!

skapa en studiehörna

Julledigheten är ett minne blott och många av oss har återvänt till arbete och skola. Särskilt viktigt denna mörka årstid är att göra vad man kan för att hålla motivationen på topp, något som kanske inte alltid är lika enkelt som det låter. Här får du våra topp tre tips för att hålla humör och motivation uppe!

1. Ljuset är A och O

En snabb quick fix, för att skapa de rätta förutsättningarna att kunna bibehålla fokus, och faktiskt inte överanstränga ögonen när det blir många timmar framför datorskärm eller läroböcker, är att se över belysningen. Om du inte redan har en skrivbordslampa så är ett hett tips att införskaffa en. Just skrivbordslampan är perfekt eftersom du kan rikta ljuset och slippa bländning i skärm eller bordsyta. Dessutom får du en koncentrerad mängd ljus nära dig – något som alltid piggar upp humöret!

Detta leder oss vidare till nästa viktiga faktor, nämligen dagsljuset. Utnyttja det livsviktiga dagsljuset så mycket du bara kan denna mörka årstid, det kommer att hjälpa dig att fokusera och hålla orken uppe. Har du möjlighet så sätt dig nära ett fönster och låt rummet (och du själv så klart!) ta del av dygnets ljusa timmar.

skapa en studiehörna

2. Din hållning

För att orka många och långa timmar är din hållning viktigt att tänka på. Oftast blir det långa stunder av statisk rörelse (det vill säga knappt någon alls). Så till att börja med, tänk på din grundposition; om du inte lämnar sängen så ha för vana att göra det! Det är faktiskt viktigare än vad man kan tro att sitta (eller stå!) korrekt, inte minst för koncentrationen. En bra stol där du enkelt kan hålla ryggen rak i kombination med ett lagom högt bord (där armarna kan vila i 90 graders vinkel) är grunden. Har du dessutom ett höj- och sänkbart bord är det ett plus! Tänk då på att alternera mellan sittande och stående (står du mycket är en ståmatta att rekommendera).

Lägg även in små micropauser där du ser till att röra på dig; några knäböj, rulla axlarna bak och fram, sträck på armarna, sträck ut nacken åt sidorna och gör det till en vana. Har du dessutom möjlighet till en längre paus så ta en utomhuspromenad – så tar du del av dagsljuset samtidigt som du ökar på uthålligheten!

skapa en studiehörna

3. Skapa en inbjudande studiehörna

Sist men inte minst – gör platsen för dina studier till en mysig oas, det underlättar när det är dags att ta tag i skolprojektet eller läxor. Olika färger gör olika saker med vårt humör, det vet vi sedan tidigare. Grönt och rosa sägs ha lugnande effekt, blått ökar vår kreativitet (men kan också upplevs kall, så undvik den om du är frusen av dig), brunt sägs vara bra för människor med dålig koncentrationsförmåga och gult rekommenderas åt lata personer(!) men även i arbetsrum då färgen förknippas med vårt intellekt. Det viktigaste är dock att du själv tycker om färgen du väljer, för till syvende och sist är det du som ska spendera din tid här!

Inred med några få och noggrant utvalda objekt, som t.ex. en vacker mugg att ha pennor i, några vackra tidskriftssamlare och kanske några läckra pappboxar staplade på varandra. Om du gillar växter, varför inte välja en som både är vacker att se på men som också tillför något extra – t.ex. murgrönan som även är luftrenande! Kom ihåg att vara sparsam i dina val eftersom för många olika inredningselement oftast upplevs rörigt, vilket är det sista vi vill åstadkomma när det gäller att effektivisera studiehörnan.

Akustiken i ett rum är en annan viktig faktor. En matta på golvet hjälper ljudet att stabiliseras, precis som gardiner i fönstret och canvastavlor på väggen.

skapa en studiehörna

Hoppas du finner våra tips användbara – och du, ett positivt mindset har alltid större förutsättningar att lyckas!