Allt om mörkläggningsgardiner – njut av sommaren på bästa behagliga vis!

Rullgardin, mörkläggande

Mörkläggning har aldrig varit viktigare

Denna tid på året är just den, då möjligheten att kunna mörklägga ett rum är som absolut viktigast. Våra ljusa timmar, både tidigt på morgonen och sent om kvällen, gör att ämnet mörkläggning blir ”top of mind” hos många. Och inte utan anledning – en god natts sömn, med tillräckligt många sovtimmar, är viktigt för välbefinnandet hos både barn och vuxna.

En mörkläggningsgardin håller sovrummet svalt

Jo men så är det faktiskt! En mörkläggningsgardin gör rummet både mörkt och svalt i och med att solens strålar blockeras från att tränga in i rummet. Och vem vill inte kunna sova svalt, just om sommaren!

Ett svalkande tips är att dra för din mörkläggningsgardin en stund innan läggdags, så får sovrummet en chans att nå en behaglig temperatur. Särskilt viktigt är det i barnrum, eftersom kvällssolen oftast går och lägger sig senare än barnen. För sovrumsfönster i västerläge är det nästan oundvikligt, eftersom dessa sovrum badar i kvällssol.

Vad finns det då för sovrumsgardiner att välja på?

Är du ett av alla svenska hem som har aluminiumpersienn i sovrumsfönstret? En aluminiumpersienn kan vara ett bra komplement för att dagtid hålla nyfikna blickar på avstånd, men som sovrumsgardin finns det helt klart andra bättre alternativ för både mörkläggning och ett svalt sovrum.

Rullgardin som mörkläggning

De flesta tänker nog rullgardin när de ska skaffa en mörkläggningsgardin till sovrummet. En rullgardin är ett enkelt och effektivt sätt att mörklägga ett sovrum.

En mörkläggande rullgardin finns i en mängd olika storlekar, för att passa så många olika fönster och altandörrar som möjligt. Dessutom finns det mörkläggande rullgardiner i en mängd olika färger – allt från vitt, svart, grått till lila, blå och mönstrat. Och du vet väl att en ljus mörkläggande rullgardin mörklägger precis lika bra som en svart till exempel?

Gardin, mörkläggande

Grå mörkläggande gardin med multiband, på gardinskena.

Traditionell mörkläggningsgardin

Traditionell, eller vanlig, mörkläggningsgardin kan ju låta tråkigt, men det vi menar är ”vanliga gardinlängder”. Då blir det genast roligare! Denna typ av mörkläggningsgardin är nämligen nytt i vårt sortiment för i år. Mörkläggningsgardinen har ett multifunktionellt gardinband påsytt, som gör att den passar med fingerkrokar och rynkbandskrokar för både gardinskena och gardinstång, men den kan också träs direkt på en gardinstång.

Just denna gardin är ju ett perfekt komplement till dig som sedan tidigare har persienner uppsatt!

I Kirsch sortiment finns vit, svart och grå mörkläggningsgardin.

Mörkläggande plisségardin Twin i vitt

Twin mörkläggande plisségardin.

Mörkläggande plisségardin

Sist men definitivt inte minst, har vi vår mörkläggande plisségardin med dubbel väv. Skillnaden mellan en plisségardin med enkel väv och dubbel väv är att den dubbla inte har synliga hål där gardinens lina, som såväl solens strålar, löper igenom. Det är också detta som gör den dubbla plisségardinen till en bra mörkläggningsgardin.

I vår värld kallas en dubbel mörkläggande plisségardin för Twin.

Twin mörkläggande plisségardin höjs och sänks genom ett tag i det lilla handtaget på gardinens underlist. Superenkelt och du slipper linor och kedjor i sidan av gardinen.

Twin mörkläggande plisségardin

Klicka här för att se vilka gardiner med mörkläggning du har att välja mellan.

Vi hoppas att du inspirerats till att skaffa nya mörkläggningsgardiner – du är nämligen värd en god natts sömn!

Sov gott!