Allt om mörkläggningsgardiner – njut av sommaren på bästa behagliga vis!

Rullgardin, mörkläggande

Mörkläggning har aldrig varit viktigare

Denna tid på året är just den, då möjligheten att kunna mörklägga ett rum är som absolut viktigast. Våra ljusa timmar, både tidigt på morgonen och sent om kvällen, gör att ämnet mörkläggning blir ”top of mind” hos många. Och inte utan anledning – en god natts sömn, med tillräckligt många sovtimmar, är viktigt för välbefinnandet hos både barn och vuxna.

En mörkläggningsgardin håller sovrummet svalt

Jo men så är det faktiskt! En mörkläggningsgardin gör rummet både mörkt och svalt i och med att solens strålar blockeras från att tränga in i rummet. Och vem vill inte kunna sova svalt, just om sommaren!

Ett svalkande tips är att dra för din mörkläggningsgardin en stund innan läggdags, så får sovrummet en chans att nå en behaglig temperatur. Särskilt viktigt är det i barnrum, eftersom kvällssolen oftast går och lägger sig senare än barnen. För sovrumsfönster i västerläge är det nästan oundvikligt, eftersom dessa sovrum badar i kvällssol.

Vad finns det då för sovrumsgardiner att välja på?

Är du ett av alla svenska hem som har aluminiumpersienn i sovrumsfönstret? En aluminiumpersienn kan vara ett bra komplement för att dagtid hålla nyfikna blickar på avstånd, men som sovrumsgardin finns det helt klart andra bättre alternativ för både mörkläggning och ett svalt sovrum.

Rullgardin som mörkläggning

De flesta tänker nog rullgardin när de ska skaffa en mörkläggningsgardin till sovrummet. En rullgardin är ett enkelt och effektivt sätt att mörklägga ett sovrum.

En mörkläggande rullgardin finns i en mängd olika storlekar, för att passa så många olika fönster och altandörrar som möjligt. Dessutom finns det mörkläggande rullgardiner i en mängd olika färger – allt från vitt, svart, grått till lila, blå och mönstrat. Och du vet väl att en ljus mörkläggande rullgardin mörklägger precis lika bra som en svart till exempel?

Gardin, mörkläggande

Grå mörkläggande gardin med multiband, på gardinskena.

Traditionell mörkläggningsgardin

Traditionell, eller vanlig, mörkläggningsgardin kan ju låta tråkigt, men det vi menar är ”vanliga gardinlängder”. Då blir det genast roligare! Denna typ av mörkläggningsgardin är nämligen nytt i vårt sortiment för i år. Mörkläggningsgardinen har ett multifunktionellt gardinband påsytt, som gör att den passar med fingerkrokar och rynkbandskrokar för både gardinskena och gardinstång, men den kan också träs direkt på en gardinstång.

Just denna gardin är ju ett perfekt komplement till dig som sedan tidigare har persienner uppsatt!

I Kirsch sortiment finns vit, svart och grå mörkläggningsgardin.

Mörkläggande plisségardin Twin i vitt

Twin mörkläggande plisségardin.

Mörkläggande plisségardin

Sist men definitivt inte minst, har vi vår mörkläggande plisségardin med dubbel väv. Skillnaden mellan en plisségardin med enkel väv och dubbel väv är att den dubbla inte har synliga hål där gardinens lina, som såväl solens strålar, löper igenom. Det är också detta som gör den dubbla plisségardinen till en bra mörkläggningsgardin.

I vår värld kallas en dubbel mörkläggande plisségardin för Twin.

Twin mörkläggande plisségardin höjs och sänks genom ett tag i det lilla handtaget på gardinens underlist. Superenkelt och du slipper linor och kedjor i sidan av gardinen.

Twin mörkläggande plisségardin

Klicka här för att se vilka gardiner med mörkläggning du har att välja mellan.

Vi hoppas att du inspirerats till att skaffa nya mörkläggningsgardiner – du är nämligen värd en god natts sömn!

Sov gott!

Nya grå zoner i inredningsvärlden – med fokus på grå rullgardin

Mörkläggande grå rullgardin

Nu är det varken vitt eller svart som gäller. Istället tar grå över och blir det nya svarta, eller vita om du så önskar! Olika nyanser av grå tar över inredningsvärlden, i både bloggar och inredningsmagasin, och visst är det något alldeles speciellt med grå.

Behagligt och mjukt samspel
Grå i kombination med t.ex. vitt har en mjukare övergång och skapar ett behagligare samspel i rummet. Dessutom trivs grå bra tillsammans med många andra färger; varför inte prova en accentfärg i turkos, rosa eller kanske en ”softare” nyans. Vi fastnade för ett nordiskt tema med dova nyanser av beige och natur i kombination med läcker grön.

Man brukar tala om gråzoner som något negativt – något odefinierbart och otydligt – men i denna gråa zoon känner vi ingenting annat än självklarhet. Här uppehåller vi oss både gärna och länge!

Vad säger du – är du också beredd att omfamna grå?

Grå mörkläggningsgardin
Grå är en tacksam nyans att färgsätta med och ger din inredning ett sobert intryck. Varför inte prova med att kombinera en grå mörkläggningsgardin till sovrummet med ett vackert påslakanset som går ton i ton. Jämfört med en vit gardin, ger en grå mörkläggningsgardin en annan atmosfär i rummet, utan att ha tillfört alltför mycket färg. Se våra olika mörkläggningsgardiner>>

Inredning i vacker grå
Nordiska toner, med basen hämtad i grå

För att komma till Kirsch olika gardiner och solavskärmningslösningar i grått och övriga färger, klicka här>>

Ljusfiltrerande screenväv – skärmar av solen, men behåller utsikten!

Kirsch rullgardin Ruth med Screenväv

Visst är det härligt med vårsol! Det blir så tydligt hur mycket man saknat den, nu när den börjar titta fram. Skulle man dessutom ha turen att sitta i lä när den dyker upp och sprider sina varma strålar över ett vinterblekt ansikte – ja då är lyckan komplett!

Men det är inte riktigt samma känsla som infinner sig när solen gassar, in genom fönstret och värmer upp hemmet. Det kan snabbt bli olidligt varmt och vissa tidpunkter på dagen kan de starka strålarna blända både TV- och datorskärm så att det nästintill blir omöjligt att se vad som visas. Som tur är finns det en lösning!

Kirsch rullgardin skärmar av, samtidigt som du behåller utsikten

Jo, så är det faktiskt! Och rullgardinen som gör det möjligt heter Ruth. Kirsch rullgardin Ruth med en ljusfiltrerande screenväv bryter solens skarpaste strålar samtidigt som du behåller både utsikt och dagsljus i rummet. I och med att screenrullgardinen förhindrar direkt solljus att nå rummet, hjälper den dessutom till att hålla inomhustemperaturen på en behagligare nivå.

Kirsch rullgardin Ruth med grå screenväv
Close up på Kirsch rullgardin Ruth med grå screenväv, monterad i tak.

Screenrullgardinen är perfekt till många av hemmets olika rum

Rum där rullgardinen Ruth med screenväv gör sig särskilt bra är till exempel sovrum – vem vill inte krypa till kojs i ett svalt rum, vardagsrum – tänk att kunna se på TV trots att solen står på, kök/allrum – det är trots allt ganska skönt att slippa sitta och äta med solen rakt i ögonen, balkong/uterum – det vore väl guld värt att kunna njuta av utsikten utan att för den sakens skull ha solen som bländar.

Allt detta kan Kirsch rullgardin med screenväv hjälpa till med!

Kirsch rullgardin Ruth med screenväv i sovrum
Kirsch rullgardin Ruth med screenväv till sovrum är perfekt i kombination med en mörkläggande gardin.

Fungerar som en helt vanlig rullgardin

Förutom väven är det inget märkvärdigt med Kirsch screenrullgardin. Den fungerar precis som en vanlig rullgardin; den monteras enkelt i tak eller på vägg och höjs/sänks med en transparent kulkedja i sidan. Som avslutning har Kirsch rullgardin Ruth en dekorativ aluminiumlist.

Kirsch rullgardin Ruth med screenväv i olika färger

Rullgardinen finns idag i fyra olika färger; vit, brun, svart och grå. Alla är 185 cm höga och finns i bredder från 60 cm upp till 180 cm.

Kirsch rullgardin Ruth med screenväv på balkong
Kirsch rullgardin Ruth med screenväv är en perfekt lösning för balkong och uterum.

Intresserad av att läsa mer om gardiner i sovrum, klicka här>>
Vill du se Kirsch olika rullgardiner, färger och pris, klicka här>>

Mörkläggande rullgardin – för en god natts sömn

Kirsch mörkläggande rullgardin

Vi går mot ljumna härliga och ljusare kvällar, likaså morgnar. Våren är här och om en och en halv månad välkomnar vi första sommarmånaden! Det är därför hög tid att se över dina fönster och för att säkra en god natts sömn föreslår vi en mörkläggande rullgardin, som dessutom hjälper till att hålla rummet svalare.

En mörkläggande rullgardin har många fördelar

Med en mörkläggande rullgardin gör du rummet mörkare och faktiskt också svalare. Ett tips, ju närmre sommaren vi kommer, är att dra ner rullgardinerna en stund innan läggning. På så sätt har sovrummet inte badat i solljus direkt inpå läggning.

Ytterligare en fördel med en mörkläggande rullgardin är att du totalt skyddad mot insyn. En mörkläggande rullgardin släpper inte ens igenom silhuetter.

I kollektionen mörkläggande rullgardiner fungerar en ljus väv lika bra som en mörk väv. Därför finns Kirsch mörkläggande rullgardiner i en mängd olika färger, allt från vitt till svart och grått, ljus- och mörkblå, lila, cerise och gul för att nämna några!

Kirsch mörkläggande rullgardin
Kirsch mörkläggande rullgardin i ljuslila

Tips till dig som vill ha det extra mörkt

Som standard kommer rullgardinen överrullad, vilket betyder att det blir ett avstånd mellan rullgardinsväven och fönstret. Om du önskar komma närmre fönstret, för minimera ljusinsläppet i sidorna, mellan rullgardin och vägg, rullar du bara ut din rullgardin till max och pressar/trycker till skåran/gardinen på rullgardinsröret och fortsätter rulla i samma riktning som när du rullade ner den – den blir då underrullad.

Om du monterar rullgardinen på vägg eller i tak, se till att rullgardinsväven täcker hela fönstret. Låt gärna väven täcka lite av väggarna också – på så sätt minimerar du glipan med ljus som annars kan bli.

Enkel montering av en mörkläggande rullgardin

En mörkläggande rullgardin går att montera både på vägg och i tak. I förpackningen medföljer en exakt beskrivning på hur du monterar beslagen och därefter klickar i rullgardinen.

Innan du påbörjar monteringen ska du ha bestämt dig för vilken sida du vill ha kulkedjan på; höger eller vänster sida. Viktigt att tänka på – rullgardinens två medföljande beslag ser olika ut, och styrs av vilken sida du väljer för kedjan.

Kirsch mörkläggande rullgardin
Kirsch mörkläggande rullgardin i turkos

Intresserad av att läsa mer om gardiner i sovrum, klicka här>>
Vill du se Kirsch olika rullgardiner, färger och pris, klicka här>>

Mer än bara en rullgardin

Rullgardin Bella i vit

Förra året lanserade vi en ny typ av rullgardin vid namnet Bella. Unikt med Bella är att den kan två saker; den kan skärma av delvis och helt. Och det bästa av allt – du bestämmer när och hur mycket du vill skärma av.

Väven i Bella är randig, med växelvis täta och transparenta ränder, och löper runt en bottenlist så att du på så vis kan ställa de täta ränderna i väven mitt för varandra och då tillåta insyn genom de transparenta sektionerna i väven. Eller så drar du bara lite i kulkedjan så att de täta segmenten i väven inte står mitt för varandra, utan sicksack – då förhindrar du insyn helt.

Bella rullgardin lanserades förra året i vitt och i år lanserar vi Bella i grå.

Mer om Bella och våra andra rullgardiner hittar du här >>Kirsch_blog_2