Ljus kontra mörker i sovrum
Sover du bäst i beckmörker? Då är det mörkläggningsgardin du ska välja till ditt sovrum. Antingen väljer du en gardin med speciellt mörkläggande vävar eller så kan du välja en dubbel gardinstång eller -skena med två spår och då ha en tunnare gardin framför och en mörkläggande gardin bak. En fodrad gardin är också ett alternativ till mörkt sovrum. Du kan också, som bilden visar, ha en Screen rullgardin dagtid och en mörkläggande rullgardin bakom som du drar för nattetid.

Oavsett gardinval så låt den gå så nära fönstret som möjligt och en bra bit utanför fönsterkarmen för en optimal mörkläggning. Föredrar du att vakna till morgonsol så väljer du bara en tunnare gardin till ditt sovrum.

Temperatur
Det är en bra idé att se över mot vilken väderriktning fönstret har. Har rummet fönster åt syd och väst kommer det att få många soltimmar och en högre inomhustemperatur vilket gör att du bör välja en flexibel gardin som kan sänka temperaturen och göra det svalare och mer behagligt, som exempelvis en gardin vävd i grövre väv alternativt en Screen rullgardin. Kom ihåg att dra för din gardin i sovrummet i tid!

Insyn
Vill du begränsa insyn från gatan eller nyfikna grannar men samtidigt få in mycket ljus, då är en tunn skir gardin ett bra alternativ.