Back to school!

skapa en studiehörna

Julledigheten är ett minne blott och många av oss har återvänt till arbete och skola. Särskilt viktigt denna mörka årstid är att göra vad man kan för att hålla motivationen på topp, något som kanske inte alltid är lika enkelt som det låter. Här får du våra topp tre tips för att hålla humör och motivation uppe!

1. Ljuset är A och O

En snabb quick fix, för att skapa de rätta förutsättningarna att kunna bibehålla fokus, och faktiskt inte överanstränga ögonen när det blir många timmar framför datorskärm eller läroböcker, är att se över belysningen. Om du inte redan har en skrivbordslampa så är ett hett tips att införskaffa en. Just skrivbordslampan är perfekt eftersom du kan rikta ljuset och slippa bländning i skärm eller bordsyta. Dessutom får du en koncentrerad mängd ljus nära dig – något som alltid piggar upp humöret!

Detta leder oss vidare till nästa viktiga faktor, nämligen dagsljuset. Utnyttja det livsviktiga dagsljuset så mycket du bara kan denna mörka årstid, det kommer att hjälpa dig att fokusera och hålla orken uppe. Har du möjlighet så sätt dig nära ett fönster och låt rummet (och du själv så klart!) ta del av dygnets ljusa timmar.

skapa en studiehörna

2. Din hållning

För att orka många och långa timmar är din hållning viktigt att tänka på. Oftast blir det långa stunder av statisk rörelse (det vill säga knappt någon alls). Så till att börja med, tänk på din grundposition; om du inte lämnar sängen så ha för vana att göra det! Det är faktiskt viktigare än vad man kan tro att sitta (eller stå!) korrekt, inte minst för koncentrationen. En bra stol där du enkelt kan hålla ryggen rak i kombination med ett lagom högt bord (där armarna kan vila i 90 graders vinkel) är grunden. Har du dessutom ett höj- och sänkbart bord är det ett plus! Tänk då på att alternera mellan sittande och stående (står du mycket är en ståmatta att rekommendera).

Lägg även in små micropauser där du ser till att röra på dig; några knäböj, rulla axlarna bak och fram, sträck på armarna, sträck ut nacken åt sidorna och gör det till en vana. Har du dessutom möjlighet till en längre paus så ta en utomhuspromenad – så tar du del av dagsljuset samtidigt som du ökar på uthålligheten!

skapa en studiehörna

3. Skapa en inbjudande studiehörna

Sist men inte minst – gör platsen för dina studier till en mysig oas, det underlättar när det är dags att ta tag i skolprojektet eller läxor. Olika färger gör olika saker med vårt humör, det vet vi sedan tidigare. Grönt och rosa sägs ha lugnande effekt, blått ökar vår kreativitet (men kan också upplevs kall, så undvik den om du är frusen av dig), brunt sägs vara bra för människor med dålig koncentrationsförmåga och gult rekommenderas åt lata personer(!) men även i arbetsrum då färgen förknippas med vårt intellekt. Det viktigaste är dock att du själv tycker om färgen du väljer, för till syvende och sist är det du som ska spendera din tid här!

Inred med några få och noggrant utvalda objekt, som t.ex. en vacker mugg att ha pennor i, några vackra tidskriftssamlare och kanske några läckra pappboxar staplade på varandra. Om du gillar växter, varför inte välja en som både är vacker att se på men som också tillför något extra – t.ex. murgrönan som även är luftrenande! Kom ihåg att vara sparsam i dina val eftersom för många olika inredningselement oftast upplevs rörigt, vilket är det sista vi vill åstadkomma när det gäller att effektivisera studiehörnan.

Akustiken i ett rum är en annan viktig faktor. En matta på golvet hjälper ljudet att stabiliseras, precis som gardiner i fönstret och canvastavlor på väggen.

skapa en studiehörna

Hoppas du finner våra tips användbara – och du, ett positivt mindset har alltid större förutsättningar att lyckas!

3 snabba gardinupphängningar du löser på några minuter

Gardinkappa

Älskar du snabba och enkla lösningar? Och ännu bättre, när det inte syns att du just tillämpat dig av en quick fix?! Till dig har vi tre olika tips på hur du kan hänga upp din gardin på bara några minuter.

Välj den gardinupphängning du gillar bäst:

1. Knytbandsgardin i gardinringar

Färdigsydda knytbandsgardiner är SÅ enkla att hänga upp – och det blir riktigt fint. Självklart kan du knyta gardinen direkt på gardinstången, men ett tips är att använda gardinringar – särskilt om du vill kunna dra för (och från) ditt fönster.

Väljer du en gardinstång i en utstickande kulör, förstärker du dessutom utseendet genom att välja till färgmatchande gardinringar.

Knytbandsgardin i gardinringar

Koppargardinstång med färgmatchande kopparringar och knytbandsgardin.

Klicka här om du är nyfiken på hur hela knytbandsgardinen ser ut>>

2. Gardinlängder med klämma

Vanliga gardinlängder (med kanal, utan något speciellt gardinband påsytt baktill) får ett ledigare fall om du kompletterar din gardinstång med klämmor och gardinringar. Klämmorna klämmer du bara fast i gardinens överkant och hakar därefter i öglan på ringen – superenkelt!

Denna gardinupphängning passar bäst till tunna och lätta gardiner (för tunga gardiner glider ur klämman).

Gardin med gardinklämma

Färgmatchande klämmor med gardinringar och gardinstång.

Klicka här om du är nyfiken på hur hela gardinen med klämma ser ut>>

3. Gardinkappa

Åhh så tråkigt tänker en del – men vi slår ett slag för gardinkappan! I sin rätta miljö gör sig gardinkappan oslagbar – som här till exempel. Retro all the way med tidstypiska fönster, lampan Bumling, schackrutigt golv, träbord med utdragbara Perstorpskivor och så pricken över i:et – gardinkappan med vackra mönstret Kokeshi från Bantie.

Nyfiken på hur du skapar stilen? Läs mer om Orange Retro>>

Gardinkappa

Inred med dubbla veck – spana in cordless twin plisségardiner

Kirsch mörkläggande cordless Twin plissegardin Nora

Fler och fler inser fördelen med rena vackra linjer i fönstret, utan störande detaljer som nerhängande lina eller kedja. Dessutom ger det en 100% barnsäker produkt.

Vad är det då som gör en gardin barnsäker? För att en gardin ska räknas som barnsäker, ska linor och kedjor spännas fast. Som exempel måste alltså en persienn med lindrag, efter användning, lindas sträckt runt ett litet väggbeslag. Snabbt inser man att det blir väldigt mycket lindande och löstagande om vi i genomsnitt använder persiennen två gånger om dagen – morgon och kväll. Sen har vi då de naturligt barnsäkra produkterna, som Alva och Nora cordless twin plisségardiner, helt utan lina och kedjedrag. Dessa höjs och sänks enkelt genom ett litet, knappt märkbart, handtag på underlisten. Snabbt, smidigt och säkert!

Viktigt att komma ihåg är att samtliga produkter från Kirsch är barnsäkra.

Kirsch blogg

Vem är då Alva och Nora? Och vilken gardin ska man ha vart?

Alva cordless twin plisségardin
Vackra vackra Alva! Förutom att Alva twin plisségardin är ett stilrent val till fönstret, tack vare sin funktion med cordless betjäning, är det ypperligt till hemmets alla rum som du önskar dämpa ljuset i, utan att för den sakens skull mörklägga helt. I gemensamhetsytor och rum där små barn vistas, som t.ex. vardagsrum, är en cordless gardin ett ypperligt val för att alltid kunna känna sig säker i sitt val av gardin.

Kirsch cordless Twin plissegardin Alva i vit

Alva cordless twin plisségardin i vitt.

Kirsch cordless Twin plissegardin Alva i grå

Alva cordless twin plisségardin i grått.

Mörkläggande Nora cordless twin plisségardin
Rubriken avslöjar ändamålet! Nora är den mörkläggande twin plisségardinen och eftersom väven är dubbel (utan perforerade linhål som t.ex. en enkel plisségardin) är Nora twin plisségardin perfekt för sovrum och barnrum. Ja, faktiskt hemmet alla rum som man enkelt önskar kunna mörklägga.

Kirsch mörkläggande cordless Twin plissegardin Nora

Nora cordless twin plisségardin finns i vit och grå.

Kirsch blogg

Ta sovmorgon med frukost på sängen, bakom en mörkläggande cordless twin plisségardin.

Nyfiken på mer om våra cordless twin plisségardiner?
Se storlekar och priser på Alva cordless twin plisségardin i vit >>
Se storlekar och priser på Alva cordless twin plisségardin i grå >>
Se storlekar och priser på Nora mörkläggande cordless twin plisségardin i vit >>
Se storlekar och priser på Nora mörkläggande cordless twin plisségardin i grå >>

Stilrent och utan krusiduller – med Thea cordless plisségardin

Thea Cordless plisségardin

Är du förespråkare av att hålla saker och ting så enkelt och okomplicerat som möjligt? Då borde du titta närmare på Thea Cordless plisségardin – en nyhet från Kirsch.

Enkelheten med Thea cordless plisségardin är att den höjs och sänks med ett litet, knappt märkbart, handtag på underlisten. Du slipper alltså irriterande snören som ändå bara slår knut på sig själva efter några få gångers användning. Ditt fönster blir smakfullt och stilrent inrett.

Thea Cordless plisségardin i vitt
Thea cordless plisségardin i vitt.

Thea plisségardin finns i vitt och grått.

Thea Cordless plisségardin i grått
Thea cordless plisségardin i grått.

Naturligt barnsäkra produkter
Samtliga produkter från Kirsch är barnsäkra. En del produkter har ett litet extra beslag som säkrar upp gardinen och andra är vad vi kallar naturligt barnsäkra. Dessa behöver inget extra beslag, istället är de konstruerade att fungera utan att man drar i ett snöre – oftast så enkelt som med ett litet handtag på gardinens underlist.

Vad är då fördelen med detta, tänker kanske du? Ja förutom att du slipper de störande snörena i sidan så går det snabbt och enkelt att ställa gardinen exakt i det läge du önskar. Du kan också känna dig helt trygg i att det inte finns några snören att fastna i eller göra sig illa på för små barn. Och pricken över i:et är det stilrena fönstret, som resultat!

Se storlekar och priser på Thea Cordless plisségardin i vitt >>
Se storlekar och priser på Thea Cordless plisségardin i grått >>

Vår följetong om barnsäkra gardiner tar inte slut här – nästa blogg kommer att bjuda på dubbelt upp… Fundera lite på den, så hörs vi snart igen!

Maja, min Maja…

Kirsch Cordless Maja persienn i vitt

Kommer du ihåg sången med Electric Banana Band som gick varm bland barn och unga på 90-talet? Nu är den Maja vi vill tipsa om varken bitsk eller piraya – vid närmare eftertanke har de bara namnet gemensamt!

Vår fina lilla Maja är en persienn i vit och silvergrå. Det som gör den unik är det lilla handtaget. Detta, till synes anspråkslösa och knappt synliga, handtag är det som både höjer och sänker persiennen till önskad position. Det är samma lilla handtag som också vinklar lamellerna, från öppen till stäng eller tvärt om.

Smart va?

Kirsch Cordless Maja persienn i grå

Slipp snöre och vridstång
Jo men så är det faktiskt. Maja Cordless persienn har varken nedhängande och trasslande snören i sidan eller den knappt så dekorativa vridstången. All funktion vilar i det lilla handtaget. Diskret och snyggt!

Kirsch Cordless Maja persienn i vitt

Naturligt barnsäker persienn
Alla våra produkter är barnsäkra. En del med små beslag som säkerhetsåtgärd och andra, som Maja, föds naturligt barnsäkra. Med Maja Cordless persienn behöver du alltså inte tänka på att säkra upp snöret runt beslaget varje gång du önskar höja och sänka din persienn. Istället tar du bara tag i det lilla handtaget på persiennens underlist och för den till önskat läge. Genom att vinkla handtaget lite öppnar du upp eller stänger igen persiennen.

Så smart! Och barnsäkert.

Kirsch Cordless Maja persienn i vitt

Det tar inte slut med naturligt barnsäkra produkter från Kirsch här inte. Nästa vecka bjuder vi på mjuka veck…

Se mått och pris på Maja Cordless persienn i vitt >>
Se mått och pris på Maja Cordless persienn i silver >>

Hotta upp dina fönster – inred dem med senaste trenden

Kirsch gardinstång Grace med vacker linnegardin, till ditt fönster

Marmor, vackra metaller, spännande former och material – vore inte det något för din inredning och dina fönster?

Det nya året inleder vi bland annat med en vacker serie gardinstänger i nya färger och former, med inspiration hämtat från den superheta inredningstrend som glas, marmor och metaller. Tänk dig dessa gardinstänger tillsammans med en vacker linnegardin och franska veck i ditt fönster…

Följ med oss på en Elegance tour, som vi är upp över öronen förälskade i! Vilken design och färg blir din favorit och som skulle passa i ditt fönster?

Grace
Otroligt vacker med sitt detaljrika formspråk och större dimension. Finns i tenn och matt stål.

Kirsch gardinstång Grace, till ditt fönster

Halo
Sober design som samtidigt bjuder på en smakfull lekfullhet i en mindre och en större dimension. Finns i tenn, matt stål och matt guld.

Kirsch gardinstång Halo, till ditt fönster

Moon
Hur kan en så enkel form samtidigt bjuda på sådan spänning? Vacker marmorinspirerad design i tenn, matt stål och matt guld.

Kirsch gardinstång Moon, till ditt fönster

Rain
Du känner säkert igen formspråket på denna vackra änddekor! Finns i tenn, matt stål och matt guld.

Kirsch gardinstång Rain, till ditt fönster

Star
Kanske den design i hela serien som är mest utmärkande, och helt rätt i tiden. Finns även den i de tre färgerna tenn, matt stål och matt guld.

Kirsch gardinstång Star

Hela nya serien hittar du under Elegance gardinstänger.

Vi går ”all in” på trä!

Wood måttbeställda gardinstänger

Gillar du detaljer i ljust och mörkt trä? Tänk dig då en vackert designad gardinstång i trä tillsammans med en veckad linnegardin…

En av årets nyheter är Wood – en serie måttbeställda gardinstänger ur Precisely.

Wood finns i två vackra former, en mer rundad än den andra, och två vackra färger – brun och antikvit. Både ringar och hållare är i trä, med vackra utsnidade detaljer. Med sina 35 mm i diameter gör denna gardinstångsserie ett statement i din inredning.

Wood måttbeställda gardinstänger

I och med att gardinstången är i trä, och dessutom kapas efter ditt exakta önskade mått, får du en hel längd (upp till 4 meter) och slipper därför en skarv på mitten. En serie för den som har öga för detaljer, skulle man kunna säga!

Wood måttbeställda gardinstänger

Nyfiken på mer om Precisely och vilka andra färger och former som ingår i detta måttbeställda koncept, klicka här>>

Kirsch inspiration

Två ”gamla” trotjänare, som är precis lika vackra nu som då, är de träinspirerade Charm och Delight set ur gardinstångsserien New England.

Dessa två finns i svart och vitt, och gardinstången är i reglerbar metall. Du anpassar den enkelt till ditt fönster genom att dra ut stången till önskad bredd.

New England gardinstänger

Har du ett mindre fönster väljer du den reglerbara stången på 120-210 cm, och har du flera fönster i bredd väljer du gardinstången som kan bli hela 380 cm bred.

New England gardinstänger

I varje set till Charm och Delight ingår tre reglerbara hållare, så att du själv kan reglera hur långt ut från väggen du behöver komma för att gardinen inte ska ligga emot fönsterbräda och dylikt.

Varma ljuva koppar

Kirsch gardinstång Cloud i koppar

Kalla och friska höstdagar när solen lyser upp vår vardag varvas med grå dagar, kantade av regn och blåst – november månad är ett faktum. Men rugg ute gör det extra mysigt att få bona om i hemmets varma vrå. Koppar med dess varma och gyllene ton hjälper en något frusen själ att tina.

Koppar i olika vackra kompositioner

Små vackra koppardetaljer där man minst anar det bryter av och tillför värme. Koppar tillsammans med läder, marmor, trä och linne skapar en perfekt balans som vi också fått följa i olika inredningsmagasin den sista tiden.

Kirsch i koppar

Kirsch i koppar

Kirsch i koppar

Men koppar kan mer än så…

Kombinera gyllene varm koppar med mörkt trä, sammet, jordnära färger och siden. Resultatet blir då något helt annat; en rustik tyngre interiör fylld med lyx.

Kirsch i koppar

Kirsch i koppar

Kirsch i koppar

Koppar till ditt fönster

Den gyllene nyansen finns inte bara till knoppar, lampor, ljusstakar och vaser – du kan även inreda ditt fönster med koppar. I vårt sortiment har du en mängd olika gardinstänger och änddekorer i koppar att välja mellan. För att göra det enkelt för dig har vi listat dem här.

Vilken blir din favorit?

Twiggy set i koppar>>
Royal set i koppar>>
Mist set i koppar>>
Cloud set i koppar>>
Aura set i koppar>>
Precisely måttbeställda serie i koppar>>

Till alla gardinstänger och änddekorer finns färgmatchande ringar och öljetter.

Inred med gardiner i höst

Kirsch Precisely med gardin

Du kan knappt ha undgått höstens hetaste trend och comeback – gardiner! Var och varannan inredningsblogg handlar om vackra böljande gardiner från tak till golv. Ibland hänger gardinen på en takmonterad gardinskena och i andra fall på en vacker gardinstång, allt efter tycke och smak.

Visst blir du lite sugen på att byta till gardiner?!

Takmonterad gardinskena med loungegardin

3 tips för en lyckad gardinupphängning:

  • Använder du din gardin dagligen till att skärma av, välj då en gardinskena – gliden gör det enklare att föra gardinen fram och tillbaka. Är gardinen en vacker accessoar vars främsta uppgift är att dekorera – välj då en gardin på gardinstång. Det finns ett hav av vackra gardinstänger att välja bland.
  • Är din gardin för lång? Med Kirsch fållfixeringsband fållar du enkelt upp gardinen till rätt längd – allt du behöver är en strykbräda och strykjärn. Du behöver alltså inte sy!
  • För den där proffsiga gardinlooken – lägg ett tyngdband i bottenfållen på gardinen. Gardinens vågor och veck förstärks när det kommer lite tyngd på!

Loungegardinen alla pratar om:

Takmonterad Vision-skena
Takmonterad Vision-skena med loungegardin.

Takmonterad gardinskena med loungegardin
Takmonterad rund Orion-skena med loungegardin.

Flexi-skena
Kirsch populära Flexi-skena i vitt.

Flexi-skena
Takmonterad Flexi-skena med två hörnböjar.

Heta gardintrenden på gardinstång:

Precisely i koppar
Vacker måttbeställd Precisely gardinstång i koppar.

Precisely i koppar
Close up på Precisely gardinstång och ringar i koppar.

Gardinstång Mist i tenn
Retro med vackra gardinstången Mist i fokus.

Gardinstång Mist i tenn
Gardinstången Mist i ljuv tenn.

Mer inspiration…

Söker du mer inspiration på olika förslag till gardinupphängningar? Klicka här>>

Nya grå zoner i inredningsvärlden – med fokus på grå rullgardin

Mörkläggande grå rullgardin

Nu är det varken vitt eller svart som gäller. Istället tar grå över och blir det nya svarta, eller vita om du så önskar! Olika nyanser av grå tar över inredningsvärlden, i både bloggar och inredningsmagasin, och visst är det något alldeles speciellt med grå.

Behagligt och mjukt samspel
Grå i kombination med t.ex. vitt har en mjukare övergång och skapar ett behagligare samspel i rummet. Dessutom trivs grå bra tillsammans med många andra färger; varför inte prova en accentfärg i turkos, rosa eller kanske en ”softare” nyans. Vi fastnade för ett nordiskt tema med dova nyanser av beige och natur i kombination med läcker grön.

Man brukar tala om gråzoner som något negativt – något odefinierbart och otydligt – men i denna gråa zoon känner vi ingenting annat än självklarhet. Här uppehåller vi oss både gärna och länge!

Vad säger du – är du också beredd att omfamna grå?

Grå mörkläggningsgardin
Grå är en tacksam nyans att färgsätta med och ger din inredning ett sobert intryck. Varför inte prova med att kombinera en grå mörkläggningsgardin till sovrummet med ett vackert påslakanset som går ton i ton. Jämfört med en vit gardin, ger en grå mörkläggningsgardin en annan atmosfär i rummet, utan att ha tillfört alltför mycket färg. Se våra olika mörkläggningsgardiner>>

Inredning i vacker grå
Nordiska toner, med basen hämtad i grå

För att komma till Kirsch olika gardiner och solavskärmningslösningar i grått och övriga färger, klicka här>>