3 snabba gardinupphängningar du löser på några minuter

Gardinkappa

Älskar du snabba och enkla lösningar? Och ännu bättre, när det inte syns att du just tillämpat dig av en quick fix?! Till dig har vi tre olika tips på hur du kan hänga upp din gardin på bara några minuter.

Välj den gardinupphängning du gillar bäst:

1. Knytbandsgardin i gardinringar

Färdigsydda knytbandsgardiner är SÅ enkla att hänga upp – och det blir riktigt fint. Självklart kan du knyta gardinen direkt på gardinstången, men ett tips är att använda gardinringar – särskilt om du vill kunna dra för (och från) ditt fönster.

Väljer du en gardinstång i en utstickande kulör, förstärker du dessutom utseendet genom att välja till färgmatchande gardinringar.

Knytbandsgardin i gardinringar

Koppargardinstång med färgmatchande kopparringar och knytbandsgardin.

Klicka här om du är nyfiken på hur hela knytbandsgardinen ser ut>>

2. Gardinlängder med klämma

Vanliga gardinlängder (med kanal, utan något speciellt gardinband påsytt baktill) får ett ledigare fall om du kompletterar din gardinstång med klämmor och gardinringar. Klämmorna klämmer du bara fast i gardinens överkant och hakar därefter i öglan på ringen – superenkelt!

Denna gardinupphängning passar bäst till tunna och lätta gardiner (för tunga gardiner glider ur klämman).

Gardin med gardinklämma

Färgmatchande klämmor med gardinringar och gardinstång.

Klicka här om du är nyfiken på hur hela gardinen med klämma ser ut>>

3. Gardinkappa

Åhh så tråkigt tänker en del – men vi slår ett slag för gardinkappan! I sin rätta miljö gör sig gardinkappan oslagbar – som här till exempel. Retro all the way med tidstypiska fönster, lampan Bumling, schackrutigt golv, träbord med utdragbara Perstorpskivor och så pricken över i:et – gardinkappan med vackra mönstret Kokeshi från Bantie.

Nyfiken på hur du skapar stilen? Läs mer om Orange Retro>>

Gardinkappa

Allt om mörkläggningsgardiner – njut av sommaren på bästa behagliga vis!

Rullgardin, mörkläggande

Mörkläggning har aldrig varit viktigare

Denna tid på året är just den, då möjligheten att kunna mörklägga ett rum är som absolut viktigast. Våra ljusa timmar, både tidigt på morgonen och sent om kvällen, gör att ämnet mörkläggning blir ”top of mind” hos många. Och inte utan anledning – en god natts sömn, med tillräckligt många sovtimmar, är viktigt för välbefinnandet hos både barn och vuxna.

En mörkläggningsgardin håller sovrummet svalt

Jo men så är det faktiskt! En mörkläggningsgardin gör rummet både mörkt och svalt i och med att solens strålar blockeras från att tränga in i rummet. Och vem vill inte kunna sova svalt, just om sommaren!

Ett svalkande tips är att dra för din mörkläggningsgardin en stund innan läggdags, så får sovrummet en chans att nå en behaglig temperatur. Särskilt viktigt är det i barnrum, eftersom kvällssolen oftast går och lägger sig senare än barnen. För sovrumsfönster i västerläge är det nästan oundvikligt, eftersom dessa sovrum badar i kvällssol.

Vad finns det då för sovrumsgardiner att välja på?

Är du ett av alla svenska hem som har aluminiumpersienn i sovrumsfönstret? En aluminiumpersienn kan vara ett bra komplement för att dagtid hålla nyfikna blickar på avstånd, men som sovrumsgardin finns det helt klart andra bättre alternativ för både mörkläggning och ett svalt sovrum.

Rullgardin som mörkläggning

De flesta tänker nog rullgardin när de ska skaffa en mörkläggningsgardin till sovrummet. En rullgardin är ett enkelt och effektivt sätt att mörklägga ett sovrum.

En mörkläggande rullgardin finns i en mängd olika storlekar, för att passa så många olika fönster och altandörrar som möjligt. Dessutom finns det mörkläggande rullgardiner i en mängd olika färger – allt från vitt, svart, grått till lila, blå och mönstrat. Och du vet väl att en ljus mörkläggande rullgardin mörklägger precis lika bra som en svart till exempel?

Gardin, mörkläggande

Grå mörkläggande gardin med multiband, på gardinskena.

Traditionell mörkläggningsgardin

Traditionell, eller vanlig, mörkläggningsgardin kan ju låta tråkigt, men det vi menar är ”vanliga gardinlängder”. Då blir det genast roligare! Denna typ av mörkläggningsgardin är nämligen nytt i vårt sortiment för i år. Mörkläggningsgardinen har ett multifunktionellt gardinband påsytt, som gör att den passar med fingerkrokar och rynkbandskrokar för både gardinskena och gardinstång, men den kan också träs direkt på en gardinstång.

Just denna gardin är ju ett perfekt komplement till dig som sedan tidigare har persienner uppsatt!

I Kirsch sortiment finns vit, svart och grå mörkläggningsgardin.

Mörkläggande plisségardin Twin i vitt

Twin mörkläggande plisségardin.

Mörkläggande plisségardin

Sist men definitivt inte minst, har vi vår mörkläggande plisségardin med dubbel väv. Skillnaden mellan en plisségardin med enkel väv och dubbel väv är att den dubbla inte har synliga hål där gardinens lina, som såväl solens strålar, löper igenom. Det är också detta som gör den dubbla plisségardinen till en bra mörkläggningsgardin.

I vår värld kallas en dubbel mörkläggande plisségardin för Twin.

Twin mörkläggande plisségardin höjs och sänks genom ett tag i det lilla handtaget på gardinens underlist. Superenkelt och du slipper linor och kedjor i sidan av gardinen.

Twin mörkläggande plisségardin

Klicka här för att se vilka gardiner med mörkläggning du har att välja mellan.

Vi hoppas att du inspirerats till att skaffa nya mörkläggningsgardiner – du är nämligen värd en god natts sömn!

Sov gott!

Inred med gardiner i höst

Kirsch Precisely med gardin

Du kan knappt ha undgått höstens hetaste trend och comeback – gardiner! Var och varannan inredningsblogg handlar om vackra böljande gardiner från tak till golv. Ibland hänger gardinen på en takmonterad gardinskena och i andra fall på en vacker gardinstång, allt efter tycke och smak.

Visst blir du lite sugen på att byta till gardiner?!

Takmonterad gardinskena med loungegardin

3 tips för en lyckad gardinupphängning:

  • Använder du din gardin dagligen till att skärma av, välj då en gardinskena – gliden gör det enklare att föra gardinen fram och tillbaka. Är gardinen en vacker accessoar vars främsta uppgift är att dekorera – välj då en gardin på gardinstång. Det finns ett hav av vackra gardinstänger att välja bland.
  • Är din gardin för lång? Med Kirsch fållfixeringsband fållar du enkelt upp gardinen till rätt längd – allt du behöver är en strykbräda och strykjärn. Du behöver alltså inte sy!
  • För den där proffsiga gardinlooken – lägg ett tyngdband i bottenfållen på gardinen. Gardinens vågor och veck förstärks när det kommer lite tyngd på!

Loungegardinen alla pratar om:

Takmonterad Vision-skena
Takmonterad Vision-skena med loungegardin.

Takmonterad gardinskena med loungegardin
Takmonterad rund Orion-skena med loungegardin.

Flexi-skena
Kirsch populära Flexi-skena i vitt.

Flexi-skena
Takmonterad Flexi-skena med två hörnböjar.

Heta gardintrenden på gardinstång:

Precisely i koppar
Vacker måttbeställd Precisely gardinstång i koppar.

Precisely i koppar
Close up på Precisely gardinstång och ringar i koppar.

Gardinstång Mist i tenn
Retro med vackra gardinstången Mist i fokus.

Gardinstång Mist i tenn
Gardinstången Mist i ljuv tenn.

Mer inspiration…

Söker du mer inspiration på olika förslag till gardinupphängningar? Klicka här>>